When there is NO doctor...... - Reisverslag uit Damongo, Ghana van Ward Kolmans - WaarBenJij.nu When there is NO doctor...... - Reisverslag uit Damongo, Ghana van Ward Kolmans - WaarBenJij.nu

When there is NO doctor......

Door: Ward

Blijf op de hoogte en volg Ward

21 November 2007 | Ghana, Damongo

Welkom allemaal in week 7 in het West Gonja Hospital te Ghana. Weer een nieuwe week dus weer een nieuw verhaal. Dit keer geen grappen en grollen maar serieuze geneeskunde met soms dodelijke afloop (ditmaal zonder knipoog dus).
Afgelopen week was er één om nooit meer te vergeten en stond gelijk aan 2 jaar co-schap ervaring. Ik was namelijk de hele week de enige dokter van het ziekenhuis. Zoals jullie hebben kunnen lezen in het vorige verhaal was Dr Martin ziek geworden. Aangezien hij het niet vertrouwde (frequent bloed braken op je 31ste is niet normaal!!) is hij vertrokken voor diagnostiek en behandeling naar Accra (op zo’n 16 uur rijden van Damongo). De laatste woorden die hij sprak voor zijn vertrek: “Ik kan gewoon weg want Dr Ward is er nog steeds en hij redt het wel”. En weg was ie.....Thanks doc!

Daar stond ik dan. 6de jaars geneeskunde en de leiding over het gehele ziekenhuis. BIZAR!!! Ik had het laatste woord over elke patient en er is niemand om iets aan te vragen of te overleggen. Gelukkig had ik daar al enige ervaring mee door mijn weekenddiensten van de afgelopen weken. Het werd een erg zware week met elke dag ALLE visites op ALLE afdelingen en daarna nog zo’n 20 tot 30 moeilijke patienten op de OPD(degene die een helpende non en Mr Peter) niet konden oplossen. Hierdoor zag ik dagelijks tussen de 50 en 100 patienten. De kinderafdeling liep over van de zieke kindjes: ernstige bloedarmoede door hevige malaria, convulsies en hersenbeschadiging door hevige malaria (oftewel ben inmiddels Malaria expert) en de klapper van de week was een jongetje van 4 jaar met een darmobstructie. Eind van de middag begon hij bloed te braken en bloed te poepen en toen ik bij hem kwam was hij op sterven na dood. Het enige wat hem kon redden was een spoedoperatie, maar daartoe was ik niet in staat en de ouders hadden geen geld voor een ambulance rit naar het ziekenhuis van Tamale. Ik zei dat dit kindje dood zou gaan en dat bidden de enige optie was (als atheist in Ghana). Dat werd dan ook massaal ingezet door de geschrokken verpleging en alle ouders van andere kinderen. Een massaal gebed was het gevolg en het was mooi om te zien, maar aan de andere kant een totaal machteloos gevoel want ik kon niks doen. Het jongetje was na een hoop gegil van extreme buikpijn (buik was 3 keer dikker dan de dag ervoor) belandt in een diepe coma en reageerde nergens meer op. Hij had 40,8 graden koorts en zijn hartje sloeg meer dan 200 keer per minuut. Hij was letterlijk aan het leegbloeden in zijn buik. Na het gebed en de overtuiging dat dit kindje het niet ging redden liep ik verslagen naar huis. Een paar uur later werd ik wakker gemaakt doordat de guard van het ziekenhuis bij mijn raam stond te gillen: “doctor, doctor, come come”. Slaapdronken naar het ziekenhuis gelopen en daar zat hetzelfde jongetje lachend in zijn bedje. Bloeden was spontaan gestopt, koorts gezakt en hij was weer bij bewustzijn. Even mezelf knijpen of ik wel echt wakker was, maar ongelofelijk!!!!.....ik was toch de dokter die een paar uur eerder de ouders had verteld dat hun zoontje dood zou gaan.Gelukkig namen ze mij dit niet kwalijk.....snel behandeling gestart en met spoed een bloedtransfusie geregeld. Eind goed al goed! De dagen erna met grof geschut de ontsteking van zijn buikvlies bestreden en inmiddels is het mannetje weer thuis.
Heb zo’n 80uur gewerkt afgelopen week, maar als je veel goede dingen kan doen is dat harde werken meer dan waard! Inmiddels noemt iedereen me “Medical Officer in Charge” wat uiteraard een grote eer is, maar tegelijkertijd absoluut niet de bedoeling is van mijn programma in Ghana. Komende week ben ik nog een hele week “When there is no doctor” en uiteindelijk komen er volgend weekend nieuwe doktoren......als het goed is (eerst zien dan geloven)!

Om even bij te komen van 3 weken non-stop werken ben ik afgelopen weekend even uit gaan rusten in Mole National Park, ondanks dat er dan geen dokter (of semi-dokter) aanwezig was in het ziekenhuis. Mole NP is het grootste natuurpark van Ghana met veel wilde dieren. De ochtendwandeling op zaterdag was om half 7 s ochtends en de bus naar Damongo vertrok zondagochtend om 4 uur, dus echt uitgeslapen en uitgerust voel ik me niet. Maar Mole was wel echt genieten en zelfs een beetje vakantiegevoel. Veel wilde dieren gezien op de verschillende safari’s, lekker gezwommen en vooral lekker Westers gegeten!

Nu weer begonnen aan een nieuwe week bikkelen als “Medical Officer in Charge”. Met als resultaat dat ik elke avond meer dood dan levend op de bank lig. Vandaag lag 1 van de patienten plotseling dood in bed, oorzaak onbekend: “What can I do in West Gonja Hospital???” is een uitdrukking die veelvuldig door mij gebruikt wordt. Was wel erg schrikken, zeker voor Elise die voor het eerst een dood iemand zag tijdens haar co-schappen. Al het personeel reageerde als volgt: “It’s god will, his time has come”. Een kort gebed en het dagelijkse leven ging verder......bij mij is de desbetreffende jonge man van 25 jaar nog menig maal mijn netvlies gepasseerd. “Gelukkig” is er nauwelijks tijd om bij deze nare gebeurtenis stil te blijven staan, maar dat ik hier in zeer korte tijd wordt gevormd als mens en als dokter is me wel duidelijk! Vervolgens werd ik midden in de nacht wakker gemaakt voor een nachtelijk avontuurtje met een hoogzwangere negerin. Haar baby wilde er niet uitkomen en dan komen Ward’s grote blanke handen van pas! Helaas bleken die toch niet groot genoeg en moest ze met “spoed” (in Ghana dus onmogelijk) naar Tamale waar ze die dag nog beviel van een gezonde dochter.
Op het moment dat ik dit verhaal typ ben ik net wakker van een verdiende siesta na een nacht met weinig slaap. Toen ik mijn ogen opendeed stonden de twee vrouwen in huis (Josephine en Elise) samen te koken voor mij....wat n leventje:) Ze hebben nu mijn hulp nodig bij het stampen van de fufu, dus aan dit verhaal komt weer een einde.
Mocht de directie van een ziekenhuis in Nederland een nieuwe directeur / Medical Officer in Charge zoeken en dit lezen, dan kunt u uw aanbiedingen voor een baan achterlaten als reactie op deze pagina!

Zonnige groetjes van de Medical officer in Charge alias Kwardje

West Gonja Hospital

PS: Mammie, super bedankt voor het heerlijke voedselpakket!!! Die hamburgers smaken zooooooooooooo goed!!

• 21 November 2007 - 15:50

Henri:

Docter Ward, amazing stories! Take good care of yourself and all your little Ghana-friends.

All the best,

Henri

• 21 November 2007 - 15:59

Ellen (Mustangh):

Hey Ward, houd je staande! Niet niks wat je allemaal meemaakt. We proberen de situatie van hieruit te veranderen en hopen dat jij er nog iets van meemaakt, maar je weet waarschijnlijk als geen ander dat dit tijd nodig heeft in Ghana.

• 21 November 2007 - 16:07

Bas:

Hey MOiC,

Wat ben je een topper! Ongelooflijk wat je allemaal schrijft en dat je het allemaal bolwerkt in Damongo. Ik ga er even voor het gemak vanuit dat ik hier in NL niet kan beseffen wat je meemaakt, maar ik besef me wel dat je iets moois en goeds doet. Ga zo door, ik denk dat je echt trots op jezelf mag zijn!

Zo, dat even qua emotionele teksten: hier is alles goed....behalve het weer!

Wel grappig dat Henri schrijft: "Take good care of yourself and all your LITTLE Ghana-friends!" Hahaha, kleine vrienden......Ondertussen zorg ik hier wel een beetje voor de kleine man hoor! Hahaha! (grapje Henri, kon je op wachten hè!)

Ward, all the best en veel succes!

Groeten, Bas.

• 21 November 2007 - 17:18

Rianne:

Wat een verhaal joh, wel heftig! En dat jongentje, bijzonder.....
    Super dat je zoveel kunt doen daar!
    Succes!!

xx Rianne

• 21 November 2007 - 18:17

Linda:

Wauwwww....ik ben er gewoon stil van .
    Wat heftig,mooi,emotioneel,zwaar,bewonderingswaardig enz.
    Ik zit elke keer weer met kippenvel je avonturen te lezen.
    Kan alleen maar zeggen dat ik trots op je ben,dat je daar voor die lieve mensen heelveel betekent,en ik hoop dat je nog heelveel mensen daar beter mag maken.
    Sterkte ,sucses en een dikke Knuffeeeeeeeeeeeeel en kusje op je neusje !!!

• 21 November 2007 - 18:21

Janna:

Wat een geweldig verhaal weer! Echt super om te lezen, ik vind het echt knap hoe je je er doorheen slaat! Keep up the good work!
    Knuffel uit het Limburgse!

• 21 November 2007 - 18:30

Roy & Yori:

Hey man, je verhalen zijn echt verbazingwekkend.. Ik vind het echt geweldig wat je allemaal doet en hoe je het klaar speelt!!!
    Heerlen kan hier bij lange na niet aan tippen. Onderzoek gaat zijn gangetje en over 1,5 weekje ga ik de afdeling op. Daar is echter altijd een dokter aanwezig, dus voor mij geen 'when there is no doctor'.
    Succes verder met je avonturen en blijf genieten!!
    Kus kale en Yori

• 21 November 2007 - 19:11

Mammie :

Fijn dat het met dat kleine jongetje weer goed gaat. Ik heb de afgelopen week vaak aan hem moeten denken. Voor een, voor ons luttel, bedrag had hij vervoerd kunnen worden. Zet je wel aan het denken. Zeker nu NL weer massaal aan het december-consumeren is.
    Je ziet maar: niet alleen dokters handen kunnen genezen maar "god-weet" welke handen nog meer.
    Je ziet er moe uit. Blijf ook goed voor jezelf zorgen anders is er straks NO-NO dokter in het hospitaal!

• 21 November 2007 - 19:45

Maarten:

Knap werk Ward! Succes verder en probeer ondanks de vele uren en de vervelende situaties wel te genieten!

Buringh

• 21 November 2007 - 19:54

Janneke (Mustangh):

Hoi Ward,
    Ik lees je bericht met de nodige ontzetting. Ik begrijp dat je heel veel leert, maar let op dat je er niet aan onderdoor gaat! De verantwoordelijkheid die men nu van je verwacht te nemen is ongeoorloofd en zeker niet de bedoeling van de semiarts-participatie zoals wij die aanbieden. Probeer alsjeblieft ook NEE te zeggen tegen de artsen als ze verwachten dat jij het wel zal redden in je eentje. Er moet namelijk in principe ALTIJD een supervisor aanwezig zijn in het ziekenhuis voor jullie en de patienten. Als dr. Martin ziek is, betekent dat dus dat Dr. Kubio moet komen. Dat mag je ook tegen hem zeggen!
    Zoals Ellen al zegt zijn we van hieruit heel druk bezig ook tot dr. Kubio door te dringen en de situatie te veranderen, maar dat gaat op zijn Ghanees...

Heel veel succes daar in ieder geval en goed dat je afgelopen weekend in Mole bent geweest!

Take care!

Groetjes Janneke

• 21 November 2007 - 21:28

Julianka:

Jeetje Ward wat een verhalen!!! Aan leerzame momenten geen te kort zo te horen ;) Nog veel plezier daar en succes met alles!!

Gr Juul

• 21 November 2007 - 22:01

S. Fokkema:

Hallo Ward,

Een van je collega's en tevens een vriend, heeft mij naar je site verwezen. Hij dacht dat ik daar wellicht een goede kandidaat kon vinden voor een lang openstaande vacature.
    De directeur van een klein plattelands ziekenhuisje in het onderontwikkelde Friesland is helaas arbeidsongeschikt geworden. Hij brak twee benen toen hij op zijn modderige klompen over de pas gedweilde vloer in de met kaarslicht verlicht OK achter de rondborstige zuster aanzat en struikelde....
    Ik lees dat je indrukwekkend veel ervaring hebt in situaties waar met weinig middelen een hoop moet gebeuren. Toen dacht ik; "that's my guy" (maar dan in het Fries natuurlijk).
    Solliciteren is niet nodig, je bent al aangenomen.
    Ga zo door dr. Ward. Ik neem concact met je op zodra je weer terug bent.

met friese groet,

S. Fokkema

• 22 November 2007 - 05:04

Kimmie:

Ongelofelijk om je verhalen te lezen! Vind het fantastisch van je hoe je je daar 'when there's no docter' staande houdt! Volgens mij hebben ze daar in Ghana een groot probleem als jij strakjes weer in Nederland bent.. wie moet er dan alle levens redden daar? Maar vergeet niet goed op jezelf te letten hoor.. dus af en toe een weekendje op safari moet je maar vaker doen!
    kusje..

• 22 November 2007 - 09:38

Jojanneke:

Hej Ward!
    Wat een ontzetten gaaf verhaal zeg! Over dat jongetje. Ik snap dat de rest (zoals keihard moeten werken met alle verantwoordelijkheid) minder leuk kan zijn.
    Ik als niet-atheist;) vind het fantastisch en ook wel komisch dat jij mensen hebt gezegd dat het laatste dat ze konden doen bidden was, en er vervolgens dit wonder is gebeurd! Super!
    Heel veel succes en plezier nog daar! En zoals je moeder al reageerde: beter een dokter die goed voor zichzelf zorgt, dat No No doc.
    Liefs Jojanneke

• 23 November 2007 - 09:24

Jeske:

Echt ongelooflijk! Zo zie je maar weer wat er toch allemaal wel niet kan / gebeurt in onze wereld.
    Ik vind het echt knap van je.

Take care! Jeske

• 24 November 2007 - 12:32

Saskia:

Wow wat een verhalen, heftig maar wat zal het ook enorm veel voldoening geven.
    Enjoy want voor je t weet zit je weer in het vliegtuig naar huis.

X

• 24 November 2007 - 21:34

Patricia:

Hey Ward,

Als ik je verhaal lees, is het inderdaad echt bizar en erg indrukwekkend! Ik kan me goed voorstellen dat je veel dingen meemaakt waar je eigenlijk nog geen tijd voor hebt om bij stil te staan en dat je in korte tijd gevormd wordt als persoon en arts in de functie van medical officer in charge. Veel succes verder met het runnen van het ziekenhuis, maar let ook een beetje op jezelf;) en probeer nog daagjes mee te pikken van de mooie omgeving!
    Liefs,
    Patricia

• 29 November 2007 - 20:22

Marieke:

Hey Ward..

Jeetje wat een gebeurtenissen daar zeg! Echt super leuk om je verhalen te lezen! Ik krijg er steeds meer zin in!
    Zie je over een maandje in Damongo of Accra maar dat hoor ik nog van je!

Groetjes Marieke

• 04 December 2007 - 06:16

Mirjam:

Hi Ward!

Jezus wat een verhalen weer joh!
    Ik kreeg het er wel even warm van na dat verhaal van dat jongentje die bijna dood was...pffff, ongelofelijk zeg!
    En ook echt petje voor je af als ik zo al je verhalen lees!
    Ik ben lekker druk in NZ aan het reizen en mezelf actief bezighouden met enorm veel toffe activiteiten!

xxx Mir

• 04 December 2007 - 21:14

Annemieke :

Heeey Ward,

haha.. Volgens mij weet je niet eens meer dat ik in de mailinglist sta... Maar ik moet zeggen dat ik het echt super leuk/boeiend vind om jouw verhalen te lezen.. Ik doe nu trouwens ook geneeskunde, en ben net als jij toen gedaan hebt GW aan het afmaken...
    En als ik Co-schappen ga lopen wil ik echt naar Ghana.. Echt super wat je daar allemaal meemaakt!!

Veel plezier en succes als
    Medical Officer in Charge;)

X Annemieke

• 04 December 2007 - 21:18

Theo Werkhoven:

Geweldig werk dat je daar verricht Ward. Je leert meer dan je waarschijnlijk lief is. Als mens wordt je er rijk van. Leven wordt bizonder.
    Wat jij beschrijft kom ik ook tegen bij de Roma's in Roemenie. Kinderen worden niet ziek. En als ze wel ziek worden? Tja ....
    Ik wens je veel sterkte en succes met je missie.