HELP DE WEESKINDEREN IN DAMONGO!
Door: Ward
Blijf op de hoogte en volg Ward
24 December 2007 | Ghana, Damongo
Buiten is het 35 graden en zonnig, binnen zit Dr Ward / Dr White / Dr Wat / Sir Witewite / Dr Obroni / Doc (de ghanezen hebben chronische problemen met mijn naam) te internetten en heeft jullie het volgende te melden:
Allereerst wil ik iedereen die tot nu toe geld gedoneerd heeft SUPER!!!! bedanken voor zijn of haar steun! Ik ga de kinderen met kerst vertellen hoe gelukkig jullie ze gemaakt hebben. Ik ben trots op jullie!
Maar wat mij betreft zijn we er nog niet. De teller staat momenteel op 46 donateurs, meer dan 1000 euro!! Zou iedereen die geld beloofd heeft dit ook willen overmaken??
Helaas zijn hiermee niet alle problemen van het weeshuis opgelost. De oprichter van het weeshuis is een nieuw weeshuis aan het bouwen. Momenteel is een slaapzaal niet groter dan de gemiddelde studentenkamer in Maastricht en daar slapen dan tussen de 10 en 15 kinderen op de grond. Geen bedden, geen dekens, geen bescherming tegen malariamuggen. De keuken is niets meer dan een overkapping met zand op de grond en een vuurkolf die werkt op steenkool (ja dat gebruik men nog steeds in Damongo en kun je overal kopen!)
Het nieuwe weeshuis is gelukkig een stuk aangenamer en gebouwd met gesponsored geld uit onder andere Nederland. Het gebouw is klaar, maar momenteel is er geen geld meer voor echte bedden en echt meubilair voor de eetzaal zodat de verhuizing tot nader orde is uitgesteld. Er staat nu dus een groot nieuw gebouw dat niet gebruikt kan worden. Elke nacht die de arme kinderen nog in het oude weeshuis moeten slapen, is er wat mij betreft 1 teveel. 42 bedden zijn helaas ook in Ghana duur. Vandaar dat ik iedereen die nog niets gedoneerd heeft en toch iets goeds wil doen tijdens de kerst, wil vragen om zijn laatste december spaargeld te doneren voor deze weeskinderen. Ik hou iedereen uiteraard op de hoogte waaraan het geld besteed gaat worden in mijn volgende updates!
As je decemberspaargeld over hebt of als je gewoon iets goeds wil doen voor de weeskinderen, dan kan je dat storten op rekening 130730114 (Rabobank Maastricht) onder vermelding van de “weeshuis actie”. En hierbij geldt dat alle beetjes helpen, dus wat mij betreft stort je je laatste losse euro (of koop je gewoon een jaartje geen vuurwerk)!
Namens alle inmiddels 42 weeskinderen: super bedankt!!! Help ze om het een onvergetelijke kerst te laten worden!
De volgende korte update van mijn avonturen in Ghana zal bestaan uit weer enkele gebeurtenissen, die typerend zijn voor mijn afgelopen maanden in het ziekenhuis en in het prehistorisch dorp Damongo:
- Kerstsferen bij zon en 35 graden: Feliz Navidad! I’m dreaming of a sunny christmas:)
- Kerstfeest in het ziekenhuis waar 3 blanken tussen 200 Ghanezen de show stelen met hun danskunst: “You’re such a great dancer!”
- Enkele oneliners van de enige Ghanese dokter (die inmiddels weer vertrokken is):
o “Do you want me to cut you?” (niet iedereen houdt ervan om besneden te worden)
o “No, you don’t have pain, you just lie” (patienten liegen inderdaad wel eens, maar allemaal??? Ze zijn hier juist al zo bang om iets te vertellen)
o “Why do you need sending them to the lab, they just all have malaria” (zou er dan echt geen enkele andere ziekte voorkomen in Ghana?)
- Gelukkig is Dr Kubio terug om tot nader orde het ziekenhuis te runnen. Het niet communiceren van de Ghanese arts was soms 2 hard 2 handle. Volgens dit gebruik is hij dan ook zonder iets tegen ons 3en te zeggen plotseling vertrokken.
- Personeel van de OPD dat een dag niet tegen je praat omdat je mensen naar het laboratorium hebt gestuurd om uit te zoeken om ze wellicht iets anders hebben dan malaria. Hierdoor zijn ze later thuis dan 1 uur s middags, maar wordt het blind behandelen geminimaliseerd.
- Je eigen bloed laten testen / geven om kinderen te redden die anders doodgaan.
- Personeel van de female Ward dat de medicijnen van de moeder aan de dochter geeft en andersom, en vervolgens enorm verontwaardigd zijn als je zegt dat je beter niet had kunnen komen om medicijnen voor te schrijven. Dat dat wellicht veiliger is voor de patienten in kwestie.
- Al dansend de male Ward op komen lopen en hiermee de dienstdoende zusters enorm gelukkig maakt: “You’re such a great dancer!”
- Jongetjes met gebroken benen / armen leren om hun gips te beschrijven met namen van vriendjes en er stickers op te plakken.
- Kinderen met malariaparasieten in hun hersenen die hierdoor niet reageren / trekkingen vertonen. En 2 dagen later weer vrolijk lachen omdat de medicatie en bloedtransfusie zijn werk heeft gedaan. De verantwoordelijkheid hiervoor geeft uiteindelijk veel voldoening. De aanblik van dode kinderen die het ziekenhuis worden ingedragen zal aan de andere kant helaas nooit wennen.
- Patienten die zeggen dat ze pijn aan hun hart hebben. Als ik ze dan vraag of iemand de relatie verbroken heeft, kijken ze me niet begrijpend aan! Het merendeel van deze patienten wijst trouwens naar de rechterkant van de borstkas bij deze klacht. (Voor de leken onder ons: het hart ziet links!)
- Vlees als kerstmaal willen eten en moet kiezen uit het aanschaffen van een levende kip of een levende geit.....die je vervolgens zelf eerst moet doden. Niet geheel volgens de kerstgedachte!
- 30 kinderen voor de deur van het Mustangh huis die allemaal naar binnen staren om een glimp van een blanke op te vangen. Weet daardoor hoe de aapjes zich in de dierentuin moeten voelen!
- Etc etc etc etc.....zo kan ik nog bladzijden lang doorgaan met dingen opschrijven die afgelopen weken gebeurd zijn of waar ik me zeer door heb laten verbazen!
Ik wens iedereen vanuit een stoffig, warm en aangenaam Ghana een super leuk kerstfeest (eet maar allemaal lekker veel daar, doet me niks:)) en alle gezondheid voor 2008! Ik zal oud en nieuw doorbrengen in Accra en daarna enkele dagen gaan bijkomen op de parelwitte stranden in zuid Ghana: een week lang geen kippen slachten en geen malaria behandelen, lijkt me heerlijk! Al zou ik het echt jaren kunnen volhouden in Damongo. Was het leven maar altijd zo aangenaam en bracht geneeskunde maar overal ter wereld zoveel voldoening en tegelijkertijd zoveel verbijstering en “What can we do”-gevoelens!
DENK AAN DE WEESKINDEREN! 130730114
Veel Ghanese kerstgroeten van Ward
24 December 2007 - 18:48
De Brink 30:
En jij en al je collega's en de weeskinderen de beste wensen vanuit een vochtig,kil en onaangenaam Nederland. Alhoewel, we hebben een paar dagen fraai vriesweer gehad, dus het schaatsen heb je gemist.
Groet, Stella&Hans -
24 December 2007 - 19:02
Michelle:
Hier eens een berichtje van mij op je site. Wat een heerlijke verhalen allemaal weer. Ik ga ze ook straks meemaken:) Heb er zin in. Nou tot gauw.
Liefs Michelle
PS: We maken met zn allen(ouders, broers en ik) wat over voor de weeskinderen. xx -
24 December 2007 - 19:33
Mammie :
Je salsa-dansen uit Surinamië heb je dus nog niet verleerd. Geniet van je wel verdiende rust. En voor morgen: een heel fijne kerstmis samen met je 40 (wees)kinderen.WIJ zullen je missen... -
24 December 2007 - 19:59
Marloes:
Hey dr. Ward!!
Merry Xmas and a very HAPPY New Year!
Keep up the good work!!!
Liefs Marloes. -
24 December 2007 - 23:43
Pim:
Wardo! Doet het netjes daro! Warme kerstgroet uit Sydney!! Mzzls -
25 December 2007 - 12:54
Saskia:
Hey Ward,
Hele fijne feestdagen daar in de warmte, zal een hele aparte ervaring zijn vermoed ik. Leuke en ontroerende verhalen iedere keer maar weer..doe je goed!
Liefs Saskia -
25 December 2007 - 13:38
Anneleen:
Geeft een goed gevoel om ook andere mensen een leuke Kerst te kunnen bezorgen :)
Have fun straks op de stranden!! Jaloezie is binnen de perken nu ik ook eindelijk op mn warme strandje kan relaxen...
Kus -
25 December 2007 - 15:39
Janneke:
Hey Ward,
Heb al een tijdje je site niet meer gelezen, zo te lezen weer heel wat gemist.. Denk dat je, net als jessie en ik - appeltaart met uitzicht op hymalaya -, een nooit-te-vergeten en surrealistische kerst aan t vieren bent; geniet ervan en misschien moet je die geit maar laten leven, tofu is ook goed binnen te houden ;-)
Dat je je mooie ervaring in 2008 mag blijven voortzetten !,
Groetjes Janneke
27 December 2007 - 10:56
Janneke Kraan:
Hee Dr. Ward,
Jij ook hele fijne kerst gehad denk ik he! Alvast een goed begin voor 2008 gewenst!
Groetjes Janneke -
29 December 2007 - 03:40
Mirjam:
Hi Ward,
Zo te lezen gaat alles nog prima met je!
Ik hoop dat je een leuke kerst hebt gehad?
In Aus was het wel oke...beetje eten,drinken en chillen in het park!:-)
Ik ben nu een beetje opzoek naar werk,want bij m'n oude job kan ik niet meer terecht :-(
Nou ik probeer in iedergeval nog even te genieten....
Veel plezier met oud en nieuw!!
En alvast een top 2008!
kus en knuf Mir -
01 Januari 2008 - 14:23
Irene:
Hallo daar in het verre Ghana, hoorde net dat je mijn nicht Michelle onder je hoede gaat nemen. Zorg goed voor haar en heel veel succes jullie beiden met jullie goede werk.
groetjes (tante) Irene :D -
05 Januari 2008 - 21:37
Patricia:
Hey Ward,
Ik vind echt dat je fantastisch bezig bent! Keep up the good work! Heb een kleine financiele bijdrage gestort, maar goed...als iedereen dit zou doen dan kunnen de kinderen hopelijk binnenkort in het nieuwe weeshuis in bedden slapen.
Veel succes en vergeet niet te genieten van het mooie Ghana!
Liefs,
Patricia
ps Lijkt me raar om kerst te vieren bij 30 graden;)