Waarom negerinnen dikke billen hebben..... - Reisverslag uit Damongo, Ghana van Ward Kolmans - WaarBenJij.nu Waarom negerinnen dikke billen hebben..... - Reisverslag uit Damongo, Ghana van Ward Kolmans - WaarBenJij.nu

Waarom negerinnen dikke billen hebben.....

Door: Ward

Blijf op de hoogte en volg Ward

09 Oktober 2007 | Ghana, Damongo

Beste lezers en lezeressen,

Na een week in Ghana kan ik al een boek schrijven over de dingen die ik hier heb meegemaakt en heb gezien, maar daarmee wil ik jullie niet vermoeien. Ik zal aan de hand van enkele anekdotes proberen uit te leggen hoe de avonturen van mij in Ghana zijn:

Ghana: Van A tot Z:)

A: Aankomst op 2 oktober in Accra. Daar sta je dan met je winterkleding bij 30 graden Celcius!
B: Baggage.....storing in Londen dus mijn bagage kon ik pas 2 dagen later ophalen. Dat wil zeggen: 2 dagen in dezelfde (winter)kleding gelopen, geen tandenborstel, geen anti-muggen dingen (malaria heerst hier!). Slechts handbagage met laptop en studieboeken, niet echt primaire eerste levensbehoeften lijkt me!
C: Cedi. De munteenheid van Ghana. Laatst hebben ze bedacht om overal 3 nullen af te halen zodat het aantal miljonairs in Ghana gedaald is naar enkele mensen ipv 20 miljoen. Dit omreken leidt tot hilarische momenten, ook bij mezelf!
D: Damongo. Een dorpje van maximaal 10000 inwoners (de meningen zijn erg verdeeld over het inwonersaantal) waar de tijd echt op veel plaatsen 100 jaar heeft stilgestaan. In de omringende dorpen leeft men nog zoals in de middeleeuwen zonder stroom en stromend water. Bizar!!
E: Elektriciteit. Sinds kort heeft Damongo elke dag elektriciteit.....tenminste dat zegt men. Eerst zien en dan geloven is mijn nieuwe Ghanese motto:)
F: Flashen. Iedereen in Ghana heeft inmiddels een gsm, maar niemand heeft geld voor beltegoed. Oftewel je belt iemand, laat m 1 keer overgaan en dan hang je weer op...soort van goedkoop smssen of zoiets.
G: Geld. Alles in Ghana draait om geld. De meeste mensen zijn te arm om goed voor zichzelf te kunnen zorgen. Hierdoor is iedereen in Ghana wel een beetje corrupt en ben ik vast al 100 keer afgezet. Gelukkig kost het allemaal erg weinig hier! En 2 keer heel weinig is nog steeds niet veel!
H: Huisvesting. Ik woon de komende 4 maanden in het Mustangh huis in Damongo, waar ik op dit moment de beschikking heb over 4 slaapkamers.....gelukkig hoef ik zelf niet te poetsen:)
I: Internet. Sinds kort ontdekt in Damongo waar ze een aantal middeleeuwse pc’s hebben verzameld in een schuurtje en waar ze 0,6 eurocent of zoiets vragen per minuut. Een uurtje meer of minder internet maakt dus niet uit.
J: Josephine and James: Mijn alles-in-1 vrouw (waar vind je die tegenwoordig nog??? In Ghana dus.....helaas heeft ze al 4 kinderen euh 5 met mij erbij!) en mijn persoonlijke bewaker. Hij bewaakt eigenlijk het huis s nachts, maar nadat ik hem mn oude zaklamp cadeau heb gedaan bewaakt ie ook mij persoonlijk
K: Koken. Hoef ik zelf niet te doen!
L: Losing Weight. Zal zeker gaan gebeuren hier aangezien ik 0,0 ongezonde dingen op de markt kan kopen en de dichtsbijzijnde soort van supermarkt 2 uur reizen is.
M: Markt. Er is hier geen AH dus heb voor niets mn bonuskaart meegenomen. Winkelen doe je hier op de markt en ben blij dat ik de eerste keer hulp kreeg van mijn eigen poetsvrouw/kok/wasvrouw.
M: Malaria.......iedereen heeft hier Malaria! Zeker 60% van alle patienten op de eerste hulp/poli. En als ze het niet hebben, dan krijgen ze alsnog anti-malaria medicatie:)
N: Natuur. Wat ik tot nu toe gezien heb uit de bus.....adembenemend mooi! Ben dan ook erg benieuwd naar het vlakbij gelegen Mole National Park!
O: Oponthoud. De busreis van Accra naar Tamale (zie kaart) was er een met heel veel oponthoud. De bus is er 3 keer mee opgehouden onderweg en weer ter plekke gerepareerd. Dit in combinatie met noodweer (waardoor de bus half onder water stond) heeft er voor gezorgd dat deze busreis “slechts” 18 uur geduurd heeft. Mijn billen wisten niet meer wat voor of achter was en tijdens de reis ben ik eindelijk gaan begrijpen waarom negerinnen zulke dikke billen hebben! Extra zitvlees, altijd handig!
P: Paradijs. Buiten Accra liggen stranden die lijken op een paradijs. Parelwit, Palmbomen, Prachtige branding....oftewel genoten afgelopen donderdag!
Q..........
R: Rechterarm verbrand. Als bijrijder een hele dag door Accra gereden met mn arm quasi-nonchalant uit het raampje hangend. De prijs om me voor te doen als stoere neger!
S: Spontaniteit. De gemiddelde Ghanees is uitermate vrolijk en spontaan en iedereen is “it’s so nice to meet you!” Kan de gemiddelde chaggie Nederlander een voorbeeld aan nemen!
T: Tamale. Een grote stad in het Noorden waar ik 2 dagen gelogeerd heb en waar ik voor het laatst het gevoel had dat ik enigszins in 2007 leef. Op 2 uur reizen over een zandweg met kuilen.
U: Uitgaan. Alleen mogelijk in Accra en enigzins in Tamale. Voorlopig dus geen wilde nachten Alla of Feestfabriek voor mij!
V: Verkeer. Als je denkt dat NL een file probleem heeft, stel ik voor dat iedereen eens een dagje gaat rijden in Accra. Dit is letterlijk 1 grote file van oude stinkende auto’s die half uit elkaar vallen! Het aantal auto’s in Damongo is tot nu toe op 1 hand te tellen!
W: Water. Eerst koken, filteren etc etc......flessen water zijn niet te koop in Damongo!
X: Ik ken nog geen Ghanees woord met een X
Y: en ook niet met een griekse Y. De Grieken zijn nooit zo ver gekomen anders was de “beschaving” hier vast eerder ingevoerd!
Z: Ziekenhuis. Daar draait het toch om de komende 4 maanden. De beste dokter is een aantal weken weg en tot die tijd zit er slechts 1, die slechts een paar jaar ouder is dan ik. Mijn hulp zal dus wel gewaardeerd worden de komende tijd. Nu net na de regentijd is de malaria weer in alle hevigheid uitgebroken en ongeveer 60% van alle gevallen in het ziekenhuis is aan malaria te wijten.

Hiermee heb ik geprobeerd om mijn eerste ervaringen van Ghana aan jullie duidelijk te maken! De eerste week reizen en een totaal ander deel van de wereld ontdekken is me uitstekend bevallen (op de missing bagage en de “hell of a ride-busreis”) na!
Degenen die aangegeven hebben dat ze de mensen in Ghana willen helpen met spullen of financiele middelen, vraag ik nog even geduld. Ik heb de afgelopen week ongeveer 5 miljoen Ghanezen gezien die enige vorm van hulp zeker kunnen gebruiken....een kleine inventarisatie volgt binnenkort!

Volgende keer weer nieuwe avonturen van dr Kwardje in Ghana!

• 09 Oktober 2007 - 15:41

Reint:

Mooi verhaal man. Dit is en wordt een mooi avontuur. Als je terugkomt heb je in een half jaar voor 3 jaar ervaring op zak!!! Echt gaaf.

• 09 Oktober 2007 - 15:49

Doenja:

Heey Wardje,

Goed eerste verhaal hoor, heb het met een grinnikje en een hoop jaloezie (negers en malariamuggen wat wil je nog meer) gelezen. Enjoy en doe Ellen de groeten als je dr ziet ;)

Kus,
    Doenja

• 09 Oktober 2007 - 16:20

Caroline:

hey ward,
    ben blij te hooren dat alles goed gaat in Ghana. Look forward to hearing more stories.

caroline x

• 09 Oktober 2007 - 16:21

Monique:

Ha ward,

klinkt goed zeg!! dit gaat echt een avontuur worden om niet meer te vergeten. Dacht effe dat je bij de Z van Ziekenhuis ging vermelden dat de beste dokter de eerste 4 maanden weg was en dat jij de zaken over mocht nemen :-)

Geniet!!!

Monique

• 09 Oktober 2007 - 16:41

Bianca:

Hahah Ward, dat heb je mooi neergezet zo! Ik slik uiteraard antimalaria pillen (Lariam) maar het heeft niet veel geholpen.. maar ik moet zeggen dat ik me niet echt ziek voel hoor.. Vanochtend beetje grieperig maar nu zit ik dus al weer vrolijk achter m'n laptop m'n waarbenjij.nu te updaten!

Tot snel he!

X Bianca

• 09 Oktober 2007 - 16:52

Marloes:

Geniet ervan en succes met het kweken van zitvlees (zonder fastfood) en het malaria-vrij blijven (met meer malaria pos. dan neg. patiënten)!!
    Liefs Marloes.

• 09 Oktober 2007 - 17:21

Eline:

Hallo Ward!
    Leuk zo'n alfabet, dan weten we weer in watvoor land/dorp jij nu bent beland en hoe je leventje er daar uitziet.. Ik ga het op de voet volgen..

Ik had alleen wel bij de 'E' Eline verwacht ipv electriciteit.. :)

Veel plezier nog en ik wacht alweer met smart op je volgende bericht want volgens mij ga je veel meemaken!

Dikke kus

• 09 Oktober 2007 - 17:31

De Thijssentjes:

Hey Ward,

Kei leuk om je ABC-verhaal te lezen en om je zo te kunnen volgen tijdens je verblijf in Ghana.
    Wat zul jij veel wijzer terugkomen zeg!
    We hopen dat je geen malaria oploopt en Ward ..... een leuke negerin is nooit weg haha.

Groetjes en succes van ons allemaal.

• 09 Oktober 2007 - 18:16

Maartje:

ha die kwardje,

leest goed, dat verhaal... Ben blij dat je je plekje onder de brug hebt ingeruild voor een "echte" slaapplaats (dan valt er toch nog iets mee ;-)). Geniet ervan en succes met het dokteren, we sms´en/flashen/mailen!

x maart

• 09 Oktober 2007 - 18:44

Janneke:

Hoi Ward!!

Haha je Ghana avonturen ABC klopt precies! Het klinkt in ieder geval heel herkenbaar. En wat afvallen betreft.. Daar houden ze in Ghana niet van, iedere gezellige Ghanese vrouw met dikke billen zal je vertellen: You have to grow fat! Dat heb ik in ieder geval veel gehoord...
    Heel veel succes in het ziekenhuis de komende tijd!

Groetjes Janneke

• 09 Oktober 2007 - 20:27

Julianka:

Hey Ward,

Veel plezier daar, klinkt in ieder geval erg avontuurlijk... succes met alles en geniet ervan!

xxx Juul

• 09 Oktober 2007 - 20:50

Roy:

Hey Wardje, mooie omschrijving van je eerste dagen avontuur!! dacht dat onze busrit in Nepal al lang en met grote onstakels was, maar zoals je ziet is er altijd een baas boven baas.
    Verder kan ik me alleen maar bij de woorden van Reint aansluiten: geniet en neem deze levenservaringen tot je met volle teugen!
    Ik zal komende zaterdag op het feestje van Bas een biertje op je drinken! Misschien wel iets meer....
    Mzzl

• 09 Oktober 2007 - 21:17

Carlijn:

Hahaha!! Wat een te gek verhaal!! Ik zie het helemaal voor je hoe je daar zit! Zijn je spullen inmiddels weer allemaal terecht? Dat zijn toch echt geen fijne dingen met zo'n malaria-plaag.... Waar ik me nog meer zorgen om maak: Hoe ga jij voldoende zitvlees kweken als je alleen maar gezond gaat eten?!! Is nie goeoed!!
    In ieder geval veel plezier en natuurlijk ook succes met je missie!

xx Carlijn

• 09 Oktober 2007 - 21:30

Henrica:

T: Tukker die je daar misschien maar eens op moest gaan zoeken!

• 09 Oktober 2007 - 23:50

Mer:

mooi, klinkt allemaal goed, je gaat er duidelijk goed van genieten...

• 10 Oktober 2007 - 05:50

Kimmie:

Hey dr. Ward ;-)
    Zijn je billetjes al een beetje hersteld van je 'luxe busreis met airco'? Net nu je dacht dat je na 1 dag strand al op een echte neger begon te lijken zijn het toch die nederlandse billen die je door de mand doen vallen hè..
    geniet maar goed van alle fantastische ervaringen!

liefs en een kusje uit Wilcannia (dat tot nu toe zijn bijnaam gelukkig nog niet heeft waargemaakt.. ;-))

• 10 Oktober 2007 - 06:34

Jeske:

Geweldig om te lezen... Nu al benieuwd naar je volgende avonturen.
    x Jeske

• 10 Oktober 2007 - 07:00

Sabien:

Ha Ward, kan nu al niet meer wachten tot ik over 4 maanden naar Damongo mag komen. Jouw berichten zijn voor mij een goede introductie (als voorbereiden voor zo'n reis uberhaupt mogelijk is!). Geniet ervan en houd ons op de hoogte!

• 10 Oktober 2007 - 07:30

Erik:

Haha mooie format, verkopen aan endemol?
    Ben benieuwd naar de foto's maar dat zal wel niet lukken op die middeleeuwse computers he...
    Veel plezier nog en succes met het volgende ABC!

Erik.

• 10 Oktober 2007 - 08:27

Miriam:

Hey Ward!

Das een tijdje geleden he? In Ghana... Das een eind weg!! Maar zo te lezen is het er heel mooi en ga je er veel leren! Veel ervaring op doen. Ik wens je heel veel succes en vind het heel leuk om zo op de hoogte gehouden te worden van je bevindingen daar! :-)
    Hier is nog steeds alles goed. Zit nog steeds in het leger bij de landmacht als sportinstructeur. Bevalt me ook nog wel goed voor een paar jaartjes, en dan op zoek naar iets in de burgermaatschappij. Weet nog niet wat, maar daar heb ik ook nog ff tijd voor.

Nou, heeeeeeeeel veel succes en plezier daar!!!

Groetjes Miriam

• 10 Oktober 2007 - 11:56

Maarten:

Mooie verhalen!!

Op google earth heb ik een kruidvat gevonden in damongo, rechts van de kerk!

veel succes en tot horens, hier in spanje is het nog allemaal niet zo slecht geregeld! behalve dat ze hier geen cassis hebben.

• 10 Oktober 2007 - 12:10

John:

Leuk die foto met ijsschotsen naast je verhaal over tropisch Ghana. Veel succes daar.
    Ps. Hoe zit het dan met de borsten van die negerinnen?

• 10 Oktober 2007 - 13:14

Mirel:

Heey Wardje!!
    Leuk verhaal!! Klinkt allemaal net iets indrukwekkender dan mijn stage hier in Thailand, haha!! ;)!!
    Maargoed, ik kijk uit naar je volgende verhaaltje!! Mocht je carriere als dokter mislukken (al kan ik me dat niet voorstellen) kun je altijd nog boeken gaan schrijven!!

Kusje uit Phuket!!

• 10 Oktober 2007 - 14:33

Bassie:

Doktor Wardje,

Mooi verjaardagscadeautje dat ABC van je! Helemaal top om te horen dat het goed gaat, dat je nu al zo veel impressies hebt opgedaan en dat je de Ghanese cultuur al van A tot Z kent ;-)

Wat die hulp betreft, misschien moet ik die hulp op een andere manier aan komen bieden, namelijk gewoon zelf....ticket boeken en twee/drie weken die kant op komen, story of my life.....

Succes en houd ons op de hoogte,

Bassie.

• 10 Oktober 2007 - 14:57

Patricia:

Je hebt een mooie impression gegeven van je 1e week in Ghana, dat belooft veel voor de andere weken. Zal ongetwijfeld enorm anders zijn dan de Westerse samenleving en visie waar je tot ruim een week geleden deel van uitmaakte! Ward, geniet en succes met het helpen van die enige dokter!;) Ben nu al weer benieuwd naar je volgende verhalen...
    Ciao
    x
    Patricia

• 10 Oktober 2007 - 16:07

Janine:

Heey die Ward,

Jij hebt heel wat te lezen tegen de tijd dat je het internet weer bereikt. Ik was helemaal vergeten je nog een hele goede reis te wensen dus bij deze wens ik je een hele mooie, bijzondere reis toe, geniet met volle teugen.

Kus Janine

• 10 Oktober 2007 - 18:05

Martje:

De 'R' van rechterarm verbrand...en ik had je nog wel zo gezegd dat je deze keer niet moest vergeten om je goed in te smeren...
    Zat er deze keer ook weer iemand naast je die op het einde van de reis ineens een fles zonnebrand in de rugzak bleek te hebben zitten :)

X Martje

• 10 Oktober 2007 - 18:29

Brink 30:

Hoi, dr Kwardje

Je vader maakte me attent op je nieuwe reisverhaal. Neem me voor nu eens regelmatig je belevenissen te gaan volgen. De eerste aflevering was lerg amusant.

Groetjes, Stella&Hans

• 11 Oktober 2007 - 06:22

Karen:

Hey Ward,

Klinkt allemaal al super leuk! Je hebt de echte Ghanese way of life dus al beetje leren kennen!! Ben benieuwd hoe lang het duurt tot je de enige arts daar bent.. ;)

Heel veel plezier iig! X Karen

• 11 Oktober 2007 - 17:30

Mammie :

Leuk om te lezen Ward. Je wordt nog een 2e An Hermans!

• 11 Oktober 2007 - 18:38

Ans Van De Laar:

Hallo Ward,
    het blijft avonturieren bij jou, ik had al een berichtje van riek gelezen. Dus van die busreis had ik een beetje meegekregen.Hou je nu van die spanning of komt het "toevallig "op jouw weg. Die slangen in Suriname waren toch ook op zijn minst spannend te noemen in die badkuip. Ik geniet in ieder geval van je verhalen, comfortabel achter mijn pc.
    groetjes uit herfstig nederland
    Ans

• 12 Oktober 2007 - 02:58

Mirjam:

Hai Ward!
    Echt super leuk zo jouw eerste ervaringen in Ghana!
    En heel iets anders dan Australie natuurlijk,haha!!
    Nu heb ik ook een goed beeld van wat er daar zoal gaande is en hoe alles in zijn werk gaat!Top joh!
    Ik ben benieuwd naar je volgende verhalen!
    Dikke knuf en X Mir

• 14 Oktober 2007 - 07:58

Minguella:

Hey Ward!

Leuk verhaal! Geniet ervan.

Groetjes

• 14 Oktober 2007 - 13:50

Suzanne:

Pfff, jij wordt ook een beetje te oud voor de party factory en alla lijkt me... Tijd voor wat serieuzer werk. Veel plezier daar.
    Groetjes uit Thailand
    Ik weet dat je er ongeveer 1000 in je zwarte boekje hebt, dit was Suzanne M, voor de duidelijkheid ;)

• 15 Oktober 2007 - 13:23

Janna:

Dusss... je hebt 4 slaapkamers.. dat betekent dus.. Dat er 3 leegstaan??? Ok.. wanneer kan ik komen?.. :)

• 18 Oktober 2007 - 12:27

R Van René:

Mooi verhaal en leuk gedaan met zo'n alfabet !!
    Ik had bij de R en T wel Rooksignalen en Tamtam verwacht.
    Zal nu je volgende verhaal lezen :)

Gr, René