Ward versus Malaria: 1-0
Door: Ward
Blijf op de hoogte en volg Ward
21 Oktober 2007 | Ghana, Damongo
30 Graden, af en toe een verfrissende bui
Mijn wekelijkse update van mijn avonturen begint met het volgende malaria nieuws. De malariamug heeft mij te pakken gehad en mij afgelopen vrijdag een zeer slechte dag bezorgd. Donderdagnacht werd ik wakker met een buikpijn die ik nog nooit gevoeld had en in eerste instantie was ik bang voor een blinde darm ontsteking.....wat in mijn geval zou betekenen dat ik uren zou moeten reizen voordat ik hieraan geopereerd zou kunnen worden.
De volgende ochtend mezelf bij elkaar geraapt na een nacht niet slapen van de buikpijn en gaan werken. Volgens goed Ghanees geloof kunnen dokters namelijk niet ziek worden. Helaas verslechterde mijn toestand gedurende de ochtend. Ik kreeg last van pijn bij het ademhalen, stekende pijn in al mijn gewrichten en het ergste was nog wel de koorts die in een TGV sneltreinvaart kwam opzetten. Binnen een paar uur tijd was mijn temperatuur opgelopen van 37 tot boven de 40 graden. Volgens de Ghanese arts keek ik ook niet zo helder meer uit mijn ogen en we besloten om snel te testen op malaria.......en ja hoor: 3 plusjes kreeg ik mee van de microscoopman. Dat wil zeggen: genoeg parasieten in mijn bloedpreparaat om me behoorlijk beroerd te voelen. Snel naar de apotheek “gewandeld”, anti-malariapillen gehaald en thuis op de bank gaan liggen onder de ventilator met een goede dosis paracetamol erbij. Lang leve de kruidvat familieverpakking van 100 stuks!
Een paar uur later kwamen 5 Nederlandse vrienden uit Tamale die me aantroffen in een gloeiende staat. De thermometer haalde gelukkig nog maar de 39,6 graden waardoor ik het eerste rondje Wodka-jus d’orange wijselijk en wenselijk heb overgeslagen. De rest van de avond apatisch geluisterd naar alle verhalen want zelf(s) praten deed pijn. Die nacht liggen hallucineren, zweten, ijlen en allerlei andere nare dingen in bed. Maar gelukkig bij het opstaan voelde ik me ineens stukken beter! YES, het leek er zowaar op dat ik de strijd met de malariaparasiet gewonnen had. 1-0
Inmiddels is het zondag als ik dit typ en voel ik me alweer stukken beter. De bijverschijnselen van extreem bloedend tandvlees, diarree, misselijkheid en coca cola achtige urine (byebye hemoglobine) zijn allemaal voorbij en ik ga weer lachend door het Ghanese leven. Ben vandaag wel nog in het ziekenhuis geweest want het jongste zoontje van Josephine, mijn huishoudster/kok/etc/etc, was erg ziek. Hij is mijn allergrootste speelkameraad hier en is 2,5 jaar oud. Toen ik met hem in het ziekenhuis aankwam had hij 41,1 graden koorts: malaria en een longontsteking. Heb hem meteen opgenomen, infuus geprikt en behandeling gestart. “Thank you for saving my child” zijn woorden die je op zo’n moment enorm veel voldoening geven en heel erg raken. Hier doe je het tenslotte allemaal voor!
Verder valt er te melden dat het heerlijk was om weer Nederlands te praten afgelopen dagen, te proeven van het westerse eten wat ze mee hadden genomen uit Tamale (na 2 weken Ghanees eten kunnen Pringles ineens heeeeeel lekker zijn, zelfs met malariasmaak:)). Zaterdag de hele dag bezig geweest met de inkopen voor een Nederlands feestmaal: Gefrituurde Yam (soort aardappel, waardoor je dus uiteindelijk een soort friet krijgt) met mayo, pannenkoeken met jam en suiker, salade en kokosnoot en watermeloen na.....wat een feestmaal! De laatste malariaparasieten uiteindelijk weten te doden met een paar koude Ghanese biertjes.
Afgelopen week ook mijn eerste les Gonja gehad, dat is de Ghanese taal die wordt gesproken in Damongo, zodat communicatie binnenkort niet meer zo’n groot probleem hoeft te zijn. De Ghanezen vonden het allemaal prachtig dat de blanke dokter ineens Gonja sprak! Wordt vervolgd dus want ik snap nog niets van wat ze terug zeggen op mijn standaard vragen:)
Heel veel groetjes uit het prehistorisch dorp Damongo te Ghana en tot volgende week!
Dr Ward (zoals ik hier door iedereen wordt genoemd. Kan ik prima aan wennen!)
Ps: Volgens Ghanees recept heb ik net mn haren af laten knippen/scheren. De plaatselijke kapper in dit prehistorische dorp kent slechts 1 haircut: all the way met de tondeuse:)
21 Oktober 2007 - 16:44
Pim:
Tering Wardo! Gelukkig weer beter! Veel succes nog en geniet ervan! Spreek je snel! Pim -
21 Oktober 2007 - 17:23
Rianne:
Hey Ward,
Dat was niet zo'n lekker weekje dus...gelukkig gaat het weer beter!
xx -
21 Oktober 2007 - 17:47
Mammie :
Je hebt ons wel laten schrikken! Fijn dat je weer beter bent en voor je mensen kunt dokteren. Zorg je ook goed voor jezelf? -
21 Oktober 2007 - 18:35
Roy:
Yo kerel,
klinkt heftig!! blij te horen dat je je er doorheen geslagen hebt :D
Anders moet dr Roy je komen halen ;)
Groeten uit maastricht (K) -
21 Oktober 2007 - 19:02
Janneke :
Hey Ward!!
Haha, je hebt de Ghanese eetgewoonten leren kennen lees ik! Hoe blij je kunt zijn met een gewone pannenkoek he!!! Ik heb nog wel een paar goede pannenkoekenrecepten voor je met noten enzo.. ;)
Gelukkig kon de malaria jou niet aan! Nu zorgen dat je niet weer te pakken wordt genomen he!! --> Tip: malariamuggen prikken vooral rond de namiddag/schemering (vanaf 5 uur 's avonds al) DEET rond die tijd is dus geen overbodige luxe.
Heel veel succes daar!!
Groetjes Janneke -
21 Oktober 2007 - 19:18
Rob:
Een dokter die net zo ziek is als de meeste van zijn patienten, maar er gelukkig weer bovenop is. Keep up the good work, Ward! -
21 Oktober 2007 - 19:53
H De P:
WAT EEN VERHAAL!! Erg indrukwekkend....Gaat het nu weer allemaal goed met je? Ik moest zo aan Suriname denken toen ik dit allemaal las.Ik hoop dat het geen 2-0 voor je hoeft te worden, geen malariaparasieten meer in het bloed gerne!!! Ik vertrek al over 7 weekjes!!!!
xxxx -
21 Oktober 2007 - 20:20
Janna:
Jeetje, dat gaat lekker! Zorg goed voor jezelf he ;)
Verder heb ik evengoed erg moeten lachen om je verhaal.. Keep up the good work! -
21 Oktober 2007 - 20:22
Laura Kusters:
Hey Ward!
Wat een heftige dingen allemaal zeg! Gelukkig is de malaria weer weg. Mijn zus vertrekt morgen naar Tanzania, ben na jouw verhalen extra nieuwsgierig naar wat zij daar gaat meemaken!
Keep up the good work, en blijf weg van de muggen!
Liefs, Laura -
21 Oktober 2007 - 20:32
Julianka:
Hey Ward,
Balen van die Malaria! Goed dat 't snel over was. En dat feestmaal klinkt inderdaad goed! Have fun verder!
X Juul -
22 Oktober 2007 - 02:09
Mer:
heftig, blij dat je je weer beter voelt, nu weet je waar je patiënten het over hebben.
geniet van je feestmaal,ken het gevoel.
groetjes enne succes met het Gonja... -
22 Oktober 2007 - 06:38
Doenja:
Ach, zonder een stevig potje malaria hoor je er niet meer bij tegenwoordig in Afrika, dus je kunt het maar gehad hebben ;) Maar evengoed blij dat je nog leeft en weer lekker verder kunt dokteren. Enjoy!
x
Doenja -
22 Oktober 2007 - 07:12
Maarten:
Ward 10 points
Mooie verhalen, geniet ervan en ben benieuwd naar je haircut -
22 Oktober 2007 - 07:33
Reint:
Gelukkig ben je weer beter Wardje! Ik denk dat je immuunsysteem daar behoorlijk wat te verduren krijgt. Kwam dit nou omdat je malariapillen in je tas zaten die een paar dagen later aankwam?
Groeten, uit een koud maar mooi herst-achtig Nederland -
22 Oktober 2007 - 09:09
Sebas:
Jezus man! Wat een verhalen. Maar goed om te horen dat je de malariastrijd hebt gewonnen en dat je het naar je zin hebt. Houd je goed daar!
Groet,
Sebas -
22 Oktober 2007 - 11:23
Ans Van De Laar:
Hallo Ward,
fijn dat je het kind van je huishoudster hebt kunnen helpen, daar doe je het uiteindelijk toch allemaal voor. Uit je avonturen met nu weer malaria blijkt wel dat je niet de gemakkelijkste weg hebt gekozen. Fijn dat je snel hersteld bent.
groetjes,
Ans Van de Laar -
22 Oktober 2007 - 11:39
Anne:
He Ward,
Zo te lezen heb je al kennis gemaakt met een groot aantal aspecten van het Ghanese leven, van die integratie leek hier in NL wat minder sprake (rellen Amsterdam!) te zijn de afgelopen dagen...
succes met je herstel en met het vertalen van alle Gonja-antwoorden!
groetjes Anne -
22 Oktober 2007 - 12:47
Marloes:
Tjeempie, wat een avontuur weer! Maar goed, je houdt het wel spannend voor de lezers hier.. Take care en ik kijk uit naar je volgende verhaal!
Liefs Marloes. -
22 Oktober 2007 - 19:54
Carlijn:
Sprakeloos Ward... maar vooral erg blij dat het 1-0 is geworden en geen 0-1!! Die foto's....ongelofelijk, ik zal nooit meer klagen over enkele beglazing en onze 10 jaar oude douche!!!
xx Carlijn -
22 Oktober 2007 - 20:32
Patricia:
Zo Ward, jouw immuunsysteem heb je ook lekker aan het werk gezet!;) Ik schrok wel een beetje toen ik je bericht las, erg fijn dat je nu weer de 'oude' bent! Ik kan me voorstellen dat je nu met andere ogen naar de patienten met malaria kijkt. Super goed dat je voor alles zo open staat, en ja..als die 2,5 jarige speelkameraad je dan weer met een brede glimlach tegemoet komt dan heb je pas echt 'satisfaction'! Keep up the good work en kijk natuurlijk ook een beetje uit voor jezelf! Je maakt echt super mooie ontroerende dingen mee, koester die momenten, geweldig!
Liefs,
Patricia -
22 Oktober 2007 - 21:19
Anke:
Hey Ward,
Jeetje man, wat een verhalen. Gelukkig was je snel genoeg weer aan de betere hand. Erg leuk geschreven trouwens!
Enjoy your time xxanke -
23 Oktober 2007 - 11:21
Jessie:
Jeetje wat een verhaal, blij dat je weer beter bent!Mooie foto's, jij kunt geen groter contrast vormen met de mensen daar..Goh ben ik blij dat ik met Janneke een 1 a 2 persoonsmusquitennet heb aangeschaft geimpregneerd met DEET :) Liefs -
23 Oktober 2007 - 16:12
Asunta:
Pff, en ik dacht dat ik zielig was met mijn hersenschudding...
Beterschap!!! -
23 Oktober 2007 - 17:15
Bianca:
Ha Ward!
ff wat anders dan malariaverhalen. Wat een toffe foto's! Je bent bijna net zo bruin als die swa's daar!
He hou je goed!
xBianca
24 Oktober 2007 - 11:29
Janou:
He Ward,
Wat een verhalen!! Ziet er inderdaad erg prehistorisch uit daar, maar volgens mij vermaak je je prima...
Ben benieuwd naar je volgende spannende verhaal :)
Kusjes uit Breda
Janou -
25 Oktober 2007 - 08:48
Lieke :
Wat een geluk dat je weer beter bent... wat moeten die negertjes zonder NL dokter...:)
Mooie fotos trouwens!!
Kus Lieke -
25 Oktober 2007 - 12:00
Marieke:
Dr Ward!
Dat klinkt goed hoor! Heb net even je verhalen bijgelezen, wat een avonturen zeg! En ik dacht dat er in Suriname al wat te beleven viel. Niet dus, in vergelijking met dit! Geniet van alle indrukken daar en kijk maar uit met die enge ziektes en de hygiëne daar..
Groetjes uit Kopenhagen! -
26 Oktober 2007 - 06:03
Mirjam:
Hey!
Niet best jongen van die Malaria,maar gelukkig ben je er weer bovenop gekomen!
Leuk om nu ook foto's te zien van het gebied waar je werkt!
Zo te lezen en te zien geniet je erg van de tijd in Damongo!Helemaal toppie Ward!
Dikke knuf en kus Mir -
28 Oktober 2007 - 20:12
M Van FM:
Je moet weer ruig doen, hè. Gelukkig gaat het je weer beter.
Bij de weg, is met ingang van het volgend weekend de nachtvergunning eindelijk binnen. Feestje!!!
De gruße -
29 Oktober 2007 - 07:43